Trumfes 02 MARISA LUNA Apicultura 02 PABLO TAPIA Tabac 03 JOSEP CASAL Cabrits 01 MARISA LUNA Trumfes 03 MARISA LUNA PAM 01 MARISA LUNA Trumfes 01 MARISA LUNA Vaques 02 Vaques 03 JORDI ALCOBE Apicultura 03 JULIO RIVAS Tabac 01 Vaques 01 Turisme rural 01 DANIEL TORRES Apicultura 01 PABLO TAPIA PAM 02 MARISA LUNA Tabac 04 MARISA LUNA Tabac 02
ASSOCIACIÓ DE PAGESOS I RAMADERS D'ANDORRA
COMPENSACIÓ DELS DANYS PRODUÏTS PER LA FAUNA EXTINGIDA O EN PERILL D'EXTINCIÓ
Al 2022 es van iniciar els primers albiraments d'ossos al territori andorrà. Els llops encara no hi han arribat, però no es creu que triguin molt de temps a fer-ho. Aquest nou context és el que ha conduït a la necessitat d'establir un sistema d'indemnitzacions per als ramaders que fan de la muntanya el seu espai de treball. És important protegir els seus interessos; i mantenir la seva motivació.

El Reglament relatiu a la compensació de danys i perjudicis causats a l’agricultura i la ramaderia per les espècies de fauna protegides en perill d’extinció o en un grau d’amenaça superior, aprovat pel Decret 216/2024 del 22 de maig de 2024, va ser publicat el passat dia 29 de maig. Aplica a espècies reintroduïdes als països veïns, com l'ós o el llop, i és la resposta als nous reptes als quals s'enfronta el sector.

El text aprovat és fruit del treball i el consens de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra i el Govern d'Andorra amb l'objectiu que el possible atac a un animal de renda es vegi compensat de manera digna i suficient per no posar en risc el futur de la ramaderia. Les indemnitzacions contemplen, a banda dels possibles danys directes, altres d'indirectes més difícilment demostrables, però igualment reals, com els abortins o la pèrdua de productivitat. Igualment són susceptibles de compensació les arnes, els gossos de treball i el material o les instal·lacions que puguin quedar danyades, existint una verdadera voluntat per part de l'Administració de posar els mitjans adequats per prevenir aquests atacs amb la subvenció de collars localitzadors i la provisió de cobertura a tot el país, d'elements de protecció i d'ajuts a l'estabulació.

El reglament consensuat va ser presentat en roda de premsa el 28 de maig pel ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, el M.I. Sr. Guillem Casal Font, i el president de l'APRA, i es considera un bon document de partida per donar resposta als neguits del sector a l'espera de la seva posada en pràctica, que es desitja no s'arribi a materialitzar.

El reglament es pot consultar a l'apartat de Legislació.
contacte Contacteu-nos C/ Dr. Vilanova, 9 Ed. Thaïs 4 D- Tel: ( 376) 829 448
MyP