Trumfes 03 MARISA LUNA Apicultura 02 PABLO TAPIA Vaques 02 Tabac 04 MARISA LUNA Tabac 03 JOSEP CASAL Turisme rural 01 DANIEL TORRES PAM 01 MARISA LUNA PAM 02 MARISA LUNA Cabrits 01 MARISA LUNA Vaques 03 JORDI ALCOBE Tabac 02 Vaques 01 Tabac 01 Apicultura 03 JULIO RIVAS Trumfes 01 MARISA LUNA Apicultura 01 PABLO TAPIA Trumfes 02 MARISA LUNA
ASSOCIACIÓ DE PAGESOS I RAMADERS D'ANDORRA
8a TROBADA D'APICULTORS D'ANDORRA
Enmig de la tan esperada nevada, el dissabte 9 de març l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra va celebrar la vuitena edició de la Trobada d'apicultors a Andorra al Teatre de les Fontetes de la Massana. La jornada va comptar amb l'assistència del ministre d'Agricultura i el cònsol menor de la parròquia amfitriona.

El sector apícola del Principat d'Andorra és un sector petit que va estar representat al 2023 per 33 explotacions -de les quals únicament 18 amb dedicació exclusiva- i un total de 495 arnes. Malgrat les seves dimensions, porta a terme una activitat molt valuosa que beneficia no solament els apicultors que s’hi dediquen, ja siguin professionals o amateurs, sinó a l’agricultura en general i al medi ambient a través del manteniment de seva la biodiversitat. És per això que l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra continua apostant pel seu desenvolupament a través de la seva visibilització, promoció i actualització dels coneixements.

La jornada es va obrir amb el parlament del cònsol menor de la Massana, l’Hble. Sr. Roger Fité, i es va clausurar amb el del ministre d’Agricultura, el M.I. Sr. Guillem Casal, que van acompanyar els apicultors durant l'acte per reiterar el seu suport al sector. Les autoritats es van interessar pels projectes en els quals treballa l'Associació, com ara la realització d'un pla de recerca aplicada per a la millora de l'activitat. Els ponents convidats van aportar, per la seva banda, els seus coneixements tècnics en aquest àmbit amb dues interessants xerrades a les que va seguir una taula rodona per intercanviar experiències amb els assistents:

1. Una primera centrada en l’ordenació apícola per a una avaluació i regulació sostenible del sector, dirigida pel Sr. Alberto Castro Sotos, tècnic apícola, docent i president de l’ Associació Espanyola de Criadors d’Abelles Reines, AECRIA.
2. I una segona en relació a I’enemic implacable dels apicultors, la Varroa destructor, a càrrec del veterinari especialista en abelles Sr. Esteve Miràngels i Feixas.

L'acte també va ser l'oportunitat de reconèixer la gran tasca del Sr. Julio Rivas Quesada que, com a apicultor i coordinador de la Comissió d'Apicultura de l'APRA, durant molts anys ha estat defensant i impulsant l'activitat apícola al país.

Durant la trobada va tenir lloc també el 5è Concurs de mels d'Andorra, que va comptar amb un jurat tècnic conformat pels següents especialistes:

  • el M.I. Sr. Guillem Casal, ministre encarregat de l’Agricultura;
  • l'Hble. Sr. Roger Fité, cònsol menor de la Massana;
  • el Sr. Miquel Gil i Espuny, tècnic especialista del laboratori Apícola Tarragonina;
  • la Sra. Berta Jiménez, presidenta del Col•legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra;
  • el Sr. Carles Flinch, xef del restaurant Can Manel i gran promotor dels productes de quilòmetre zero;
  • el Sr. Alexis Estopiñán, pastisser i gran emprenedor del país,
  • i el Sr. Xavier Coma Gasia, president de l'APRA.


Les anàlisi i el tast van posar de manifest l'alta qualitat de les mels presentades a concurs, resultant els següents guanyadors:

1r Premi - Matieu Garaud, amb una mel del Castellar (Ordino)
2n Premi - Jordi Regada Torremorell, amb una mel d'Engolasters (Escaldes-Engordany)
3r Premi - Joan Serra Peireto, amb una mel de la Vall de Ransol (Canillo)

La mel que ha aconseguit el primer premi ha estat produïda per la marca comercial Autèntic, que acumula no pocs reconeixements al seu palmarès. Ha estat definida com a mel d'alta muntanya dels Pirineus de neret amb regalèssia i catalogada com excel•lent.

Volem trametre una sincera felicitació al guanyador del primer premi i als altres guardonats.
 

contacte Contacteu-nos C/ Dr. Vilanova, 9 Ed. Thaïs 4 D- Tel: ( 376) 829 448
MyP