Apicultura
Les abelles destaquen per desenvolupar una important funció ecològica lligada a la seva tasca pol•linitzadora amb una influència, ja sigui directa o indirecta, sobre l’agricultura i la biodiversitat. Deixant de banda la gran dependència que, en aquest sentit, en té l’home, els productes per elles elaborats es consideren beneficiosos per a la salut i són molt preuats.
La mel a Andorra es troba- per la seva escassa presència comercial- cada cop més valorada, a la vegada que cada cop més els apicultors han de posar major esforç per aconseguir-la en un entorn que compromet constantment la supervivència d’aquests delicats insectes.
L’Associació de Pagesos i Ramaders, a través de la seva Comissió d’apicultura, va elaborar al 2008 un pla de recuperació i promoció de l’activitat amb els següents eixos d’activitat principals:
1) La millora de la cabana apícola, valorant el retorn a l'abella del país, l'abella negra o Apis mellifera mellifera, com a l'oportunitat de tenir de nou una abella productiva, adaptada al rigor climàtic del paisatge de muntanya i amb una gran resistència front a les malalties; i la utilització de material i tècniques adequades per a mantenir les colònies en un bon estat sanitari i amb uns nivells adequats de producció.
2) La producció de mel del país sota un futur segell de qualitat, per donar garanties de la seva elaboració, facilitar la comercialització i enriquir l’oferta de productes autòctons.
3) L’anàlisi de la situació actual i les condicions per reeixir.
4) El desenvolupament de normativa, amb l’objecte d’establir el marc dins del qual s’ha de portar a terme l’activitat.
En aquest context, la formació ha esdevingut i esdevé una eina bàsica per actualitzar i harmonitzar els coneixements dels apicultors amb la finalitat d’avançar en les línies referides.
Paral•lelament el treball per treure a la llum la cabana apícola del Principat és el primer pas per fer visible l’activitat i estudiar possibles actuacions per promoure-la. El desenvolupament d’un reglament que permeti emmarcar i donar garanties i confiança en el sector es un dels objectius que l’Associació de Pagesos i Ramaders s’ha marcat juntament amb el Departament d’Agricultura del Govern d’Andorra.