Turisme rural 01 DANIEL TORRES Cabrits 01 MARISA LUNA Tabac 02 Vaques 01 Apicultura 02 PABLO TAPIA Trumfes 03 MARISA LUNA Vaques 03 JORDI ALCOBE Apicultura 03 JULIO RIVAS Tabac 01 Apicultura 01 PABLO TAPIA PAM 01 MARISA LUNA Tabac 03 JOSEP CASAL Trumfes 02 MARISA LUNA Tabac 04 MARISA LUNA PAM 02 MARISA LUNA Trumfes 01 MARISA LUNA Vaques 02
ASSOCIACIÓ DE PAGESOS I RAMADERS D'ANDORRA
Ramaderia bovina

La constitució de la societat Ramaders d’Andorra i l’obtenció d’un segell d’Identificació Geogràfica Protegida (IGP) que pugui garantir plenament al consumidor que la carn que se li ofereix prové d’animals de la raça Bruna d’Andorra, que pasturen la major part del temps a les muntanyes andorranes i que se sacrifiquen a un escorxador propi del país son fites que evidencien la gran feina desenvolupada els darrers anys en relació a la producció ramadera.



Una gran part dels ramaders de bestiar boví participen a la societat Ramaders d’Andorra SA a través de la cria i l’engreix del bestiar de les seves explotacions seguint els estrictes protocols de producció exigits pel segell de control i garantia Carn d’Andorra. Aquest reconegut segell és conseqüència de la política de foment de la qualitat de la carn produïda al país que el Govern d’Andorra va encetar l’any 1998.
La promoció de la raça Bruna d’Andorra ha tingut i té per objecte la millora genètica de la cabana andorrana i es basa, com a punt de partida, en la tria de vedells amb aptituds desitjables per al seu trasllat i observació al Centre de Selecció Genètica de Villeneuve de Paréage (França). Un seguiment exhaustiu mitjançant anàlisis i mesures anatòmiques ajuda a realitzar la selecció final dels millors exemplars per a destinar-los a la reproducció una vegada tornats al país. Aquesta sistemàtica, repetida al llarg del temps, ha permès elevar el nombre d’animals de la raça Bruna d’Andorra que presenten les característiques més adients al tipus de producció portada a terme al Principat.

El foment de la raça Bruna també s’ha vist recolzat per les diferents edicions de la Fira-Concurs de bestiar boví, oví i equí que organitza cada 27 d’octubre el Govern d’Andorra amb la col•laboració de l’Associació de Pagesos i Ramaders. Aquesta fira, recuperada l’any 1979, va encabir a partir de l’any 2004 el Concurs nacional de la raça Bruna d’Andorra, motivant els ramaders en l’obtenció dels millors exemplars. Reiterant l’esperit de promoció d’una raça excel•lent, durant la primavera de l’any 2012 va tenir lloc el primer Concurs de mascles de la raça Bruna d’Andorra coincidint amb la subhasta dels vedells provinents del centre de selecció francès.

Assolit amb èxit el reconeixement de la qualitat de la carn bovina, l’Associació de Pagesos i Ramaders sense deixar de treballar-hi activament, s’ha plantejat un nou repte: la promoció de la carn de pollí. Les seves grans qualitats nutritives i el benefici que aporta a la salut de les persones, han de ser els arguments base per activar el seu consum i assegurar l’estabilització de la producció al país.
 



contacte Contacteu-nos C/ Dr. Vilanova, 9 Ed. Thaïs 4 D- Tel: ( 376) 829 448
MyP