Cabrits 01 MARISA LUNA Trumfes 02 MARISA LUNA Tabac 01 Apicultura 01 PABLO TAPIA Trumfes 03 MARISA LUNA Tabac 04 MARISA LUNA Tabac 02 Vaques 02 Apicultura 02 PABLO TAPIA Vaques 01 Tabac 03 JOSEP CASAL Trumfes 01 MARISA LUNA Apicultura 03 JULIO RIVAS Turisme rural 01 DANIEL TORRES PAM 01 MARISA LUNA Vaques 03 JORDI ALCOBE PAM 02 MARISA LUNA
ASSOCIACIÓ DE PAGESOS I RAMADERS D'ANDORRA
2015, UN ANY PER REFLEXIONAR SOBRE LA IMPORTÀNCIA DEL SÒL

El 5 de desembre ha estat reconegut com el Dia Mundial del Sòl per l'Organització de les Nacions Unides i el 2015 com l'Any Internacional dels Sòls. El Principat d'Andorra s'afegeix a totes les accions realitzades a nivell global per entendre un dels ecosistemes més complexes i la seva influència en la vida en general, amb l'objectiu de promoure la seva protecció.



Els sòls realitzen funcions clau com a productors d'aliments, de combustibles, d'energia i de substàncies medicinals; com a netejadors de l'aire i de l'aigua; com a intercanviadors de gasos amb l'atmosfera i com a segrestadors del carbó, entre d'altres i d'altres. Constitueixen ecosistemes imprescindibles per al desenvolupament de la vida que no s'estan entenent a nivell global i no es respecten prou.

La formació d'un centímetre de sòl pot necessitar de cent a mil anys en funció del clima, la topografia, la roca mare o l'activitat biològica. La seva destrucció, però, únicament precisa d'uns 4 anys, procés que s'accelera de forma exponencial una vegada iniciada l'erosió.

Per respectar els sòls existents i fer-ne un ús sostenible cal entendre els processos en els quals intervenen. Les xerrades en diferents àmbits de la jornada que tindrà lloc el 15 d'octubre a la Casa Rull de Sispony permetran reflexionar sobre les funcions dels sòls, i proporcionaran pautes generals per promoure el seu respecte i conservació.

Podeu consultar el programa clicant aquí.


 

contacte Contacteu-nos C/ Dr. Vilanova, 9 Ed. Thaïs 4 D- Tel: ( 376) 829 448
MyP