Tabac 04 MARISA LUNA Apicultura 01 PABLO TAPIA Trumfes 01 MARISA LUNA Vaques 02 Turisme rural 01 DANIEL TORRES PAM 01 MARISA LUNA PAM 02 MARISA LUNA Vaques 03 JORDI ALCOBE Tabac 02 Vaques 01 Cabrits 01 MARISA LUNA Apicultura 03 JULIO RIVAS Trumfes 03 MARISA LUNA Apicultura 02 PABLO TAPIA Trumfes 02 MARISA LUNA Tabac 03 JOSEP CASAL Tabac 01
ASSOCIACIÓ DE PAGESOS I RAMADERS D'ANDORRA
BONA NOTA PER A LA COLLITA DE TABAC 2011
La recollida centralitzada de la collita del tabac produït al 2011 va tenir lloc del dilluns 10 al divendres 20 d’abril a les instal•lacions de la Borda Mateu de Santa Coloma. La millora de les tècniques de cultiu i assecatge, juntament amb la localitzada incidència de les pedregades i l’absència de gelades durant el passat estiu, ha estat la causa d’una valoració força positiva amb prop d’un 50% del tabac classificat com de primera categoria.

El tabac recollit ha estat considerat de més alta qualitat que el de l’any precedent pel classificador de la collita, el Sr. Antoni Servat -director de la fàbrica de tabacs Laudor- que ha classificat prop del 50% del tabac en la primera categoria front al casi 29% de l’any anterior. El principal motiu d’aquest augment de qualitat ha residit en una menor incidència de les pedregades i una nul•la afectació per gelades, així com en la millora progressiva de les tècniques de cultiu, assecatge i triatge al moment d’enfardar les fulles de tabac. Precisament ha estat aquesta manipulació final del tabac la que s’ha vist dificultada per la escassa humitat ambiental, fent que, en alguns casos, la classificació s’hagi ressentit a la baixa.

La presència del nomenat tabac decolorat, que sent de la mateixa varietat presenta després del procés d’assecatge una tonalitat més groguenca, ha abaixat del 6% de la collita 2010 al 3,9% en la collita 2011. Tanmateix continua preocupant el sector ja que presenta certs problemes pel seu processat en relació a la fermentació del tabac. En aquesta línia, l’Associació de Pagesos i Ramaders treballa per apropar als productors una formació que doni les pautes per continuar millorant la qualitat de les collites de tabac.

Pràcticament la totalitat del tabac recollit ha estat enviat a França, que el reorienta en gran part al mercat dels Estats Units per a la realització de tabac per mastegar.
contacte Contacteu-nos C/ Dr. Vilanova, 9 Ed. Thaïs 4 D- Tel: ( 376) 829 448
MyP