Tabac 01 Vaques 02 Trumfes 02 MARISA LUNA Apicultura 01 PABLO TAPIA Cabrits 01 MARISA LUNA Vaques 03 JORDI ALCOBE Vaques 01 PAM 02 MARISA LUNA Trumfes 03 MARISA LUNA Apicultura 02 PABLO TAPIA Tabac 04 MARISA LUNA PAM 01 MARISA LUNA Tabac 02 Trumfes 01 MARISA LUNA Tabac 03 JOSEP CASAL Turisme rural 01 DANIEL TORRES Apicultura 03 JULIO RIVAS
ASSOCIACIÓ DE PAGESOS I RAMADERS D'ANDORRA
RECOLLIDA DE LES TRUMFES ASSAJADES
El 29 i 30 d'octubre es va procedir a la recollida de la primera collita de patates assajades. Una part de les trumfes produïdes van ser destinades a la realització de proves i anàlisis per a determinar una sèrie d'aspectes quantitatius i qualitatius. La degustació tècnica d'una primera selecció de varietats va completar aquests primers resultats.

Les 14 varietats de trumfes assajades van ser escollides entre algunes de les varietats de cicle curt actualment emergents. No intentant-se trobar una patata "per a tot", es va realitzar una selecció de diferents varietats en funció dels diferents destins culinaris, sempre tenint com a referència les demandes del mercat. Aquestes van ser les següents:

    • Alaska
    • Anaïs.
    • Coquine.
    • Eden.
    • Emeraude.
    • Florice.
    • Institut de Beauvais.
    • Kennebec.
    • Louisana.
    • Manon.
    • Naga.
    • Noisette.
    • Red Pontiac.
    • Universa.

Les varietats es van assajar en unitats experimentals que van respectar un marc determinat de plantació i les proves i analítiques dels tubercles obtinguts es van realitzar sobre la producció de les mates centrals, on la competència era amb la seva mateixa varietat i no existia l'efecte "marge".

 

Els paràmetres analitzats (nombre de tubercles, pes, matèria seca, presència de malalties...) permetran determinar els punts forts i febles de cada varietat en els diferents llocs de producció i plantejar l'estratègia de cultiu per a la següent temporada.

 

Els resultats s'havien de completar amb la reacció del "consumidor" al sabor d'aquestes varietas. La degustació tècnica, on es va tastar una selecció de 9 varietats, va implicar el tall de les patates en cubs per a evitar el seu reconeixement per part dels degustadors i la cocció d'aquests en un forn de convecció durant 15 minuts a 120ºC de temperatura. Aquesta avaluació, portada a terme pels mateixos productors i alguns dels restauradors del país, va ajudar a determinar les varietats millor valorades.

 

Actualment, aquests restauradors estant sotmetent les varietats a les diferents metodologies de preparació culinària per a determinar la seva versatilitat o idoneïtat a certs tractaments.

 

Les diferents varietats es podran observar durant la Fira d'Andorra la Vella, on s'exposarà una petita mostra de cadascuna i on el tècnic del projecte, amb els seus 20 anys d'experiència amb la patata arreu del mon, ens ajudarà a a atendre a les persones interessades.

 

 

 

contacte Contacteu-nos C/ Dr. Vilanova, 9 Ed. Thaïs 4 D- Tel: ( 376) 829 448
MyP