Apicultura 02 PABLO TAPIA Trumfes 03 MARISA LUNA Vaques 03 JORDI ALCOBE Tabac 03 JOSEP CASAL Cabrits 01 MARISA LUNA Trumfes 01 MARISA LUNA Tabac 02 Turisme rural 01 DANIEL TORRES PAM 02 MARISA LUNA Tabac 01 PAM 01 MARISA LUNA Vaques 01 Apicultura 03 JULIO RIVAS Vaques 02 Trumfes 02 MARISA LUNA Apicultura 01 PABLO TAPIA Tabac 04 MARISA LUNA
ASSOCIACIÓ DE PAGESOS I RAMADERS D'ANDORRA
ELS VINS ANDORRANS VALORATS MUNDIALMENT ELS MILLORS VINS DE MUNTANYA

El vi blanc Escol 2010 de Borda Sabaté 1944 ha obtingut el millor premi del Concurs mundial de Vins Extrems amb el guardó Gran premi Cervim 2019, a més d’haver obtingut també el premi al millor vi ecològic de muntanya. També han estat guardonats amb una medalla d’or els vins negres Torb 2015 de la mateixa Borda Sabaté 1944 i l'Imagine Blanc de Neu 2016 del celler Casa Auvinyà.



Aquest concurs mundial, que se celebra cada dos anys a la Vall d’Aosta, a Itàlia, està organitzat pel CERVIM, organisme internacional constituït l’any 1987 sota els auspicis de la OIV (Organització Internacional de la Vinya i el Vi), al qual estan adherits els principals organismes i les regions productores de vi d’arreu del món. Té com a principal missió la salvaguarda de la viticultura en les zones de muntanya i en les de forta pendent, així com en les illes de petites dimensions. L’objectiu principal d’aquest concurs mundial és reconèixer i promoure els vins que es produeixen en aquests territoris, fet pel qual també se’ls anomena vins d’alçada o vins heroics, donades les dificultats afegides i les peculiaritats que presenta el cultiu de la vinya en aquestes zones.

En l'edició 2019 d’aquest concurs mundial de vins extrems del CERVIM hi han concorregut un miler de vins procedents de cellers de més de 25 països. El vi blanc Escol 2010 de Borda Sabaté 1944 ha obtingut el millor premi del concurs amb el guardó Gran premi Cervim 2019, a més d’haver obtingut també el premi al millor vi ecològic de muntanya. Així mateix també han estat guardonats, cadascun amb una medalla d’or, els vins negres Torb 2015 de la Borda Sabaté 1944 i Imagine Blanc de Neu 2016 del celler Casa Auvinyà.

Durant la seva estada a la Vall d’Aosta, la delegació d’andorrana també ha participat a una jornada de treball sobre la viticultura de muntanya, en la que s’ha posat de relleu el rol que juga el cultiu de la vinya en la diversificació agrària de les zones de muntanya, així com en el manteniment del territori i del paisatge i el desenvolupament de noves activitats turístiques a l’entorn de la vinya i del vi, unes activitats que a arreu estan esdevenint un dels motors que més contribueix a potenciar el desenvolupament econòmic i social de les zones de muntanya en el marc de la implementació de la innovació del sector agrari i el desenvolupament de noves activitats econòmiques en el marc de la denominada economia circular o economia verda.

En aquest sentit des del CERVIM s’ha recomanat que se segueixi apostant pel desenvolupament del cultiu de la vinya i del vi en les zones de muntanya, en tant que activitats que poden contribuir en gran mesura a la diversificació del sector agrari, tot aprofitant el seu potencial per a afavorir la desestacionalització del sector turístic lligat al món de la neu, típic de les destinacions de muntanya per mitjà de la creació de noves activitats que posen en valor el territori i els productes locals de qualitat.

Durant aquesta jornada s’ha presentat el Manifest sobre la viticultura heroica, un manifest que posa l’accent en la viticultura com l’expressió de l’home per aportar un futur sostenible davant els reptes que comporta el canvi climàtic per a uns territoris geogràfics peculiars i difícils, com són els territoris de muntanya.

contacte Contacteu-nos C/ Dr. Vilanova, 9 Ed. Thaïs 4 D- Tel: ( 376) 829 448
MyP