El projecte d’assistència veterinària desenvolupat als països africans d’Uganda i la República Democràtica del Congo pel veterinari Dr. Jesús Muro Figueres –amb la subvenció pel Ministeri d’Afers Exteriors- compta des del seu inici, a l’any 2010, amb el suport dels pagesos i ramaders andorrans mitjançant la col•laboració de l’Associació. L’objectiu fonamental de la cooperació és la disminució de les malalties infeccioses i parasitàries en el bestiar de renda i, en conseqüència, la seva incidència sobre la salut humana.
La cooperació, promoguda i encapçalada pel Sr. Jesús Muro Figueres, centra els seus esforços en la lluita contra les malalties del bestiar boví, dels petits remugants i del bestiar porcí, així com en la prevenció de les zoonosis, és a dir, les malalties transmeses pels animals als homes. Les malalties zoonòtiques, són, finalment, conseqüència de l’abundància de factors de risc derivats de l’estreta relació que mantenen persones i animals en les àrees rurals d’aquests països, així com de la falta de seguiment de les mínimes pautes d’higiene. A banda d’aquestes importants actuacions, s’han portat a terme d’altres dirigides al control mínim de la població de gossos, com l’obtenció d’un cens, i la desparasitació, la vacunació contra la ràbia i l’esterilització d’aquests animals en un intent de -a través de les successives campanyes- reduir dràsticament els casos de ràbia, tan en animals domèstics i salvatges com en humans.
El projecte ha desenvolupat durant el 2011 –i conjuntament amb l’organització Conservation Through Public Health- per primer cop la presa de mostres en búfals per a l’estudi i la valoració de la difusió de les malalties entre les poblacions d’animals domèstics i salvatges a les zones limítrofes dels parcs naturals amb l’objecte de definir una estratègia d’actuació. Pel futur immediat es preveu ampliar l’actuació a d’altres remugants salvatges com els antílops i facofers per disposar de més informació.
El treball desenvolupat es completa amb xerrades informatives i formatives dirigides a la població local per a la difusió de les pràctiques ramaderes sostenibles i harmòniques amb el medi ambient o la preservació i gestió dels recursos naturals, a les que s’afegeixen altres d’específiques de gran importància dins del context de la zona.
L’èxit i acceptació del projecte ha promogut la seva consolidació mitjançant la cooperació i participació de diferents professionals i entitats. L’Associació de Pagesos i Ramaders ha col•laborat durant les successives edicions a través d’un laboratori portàtil per al diagnòstic dels paràsits, de tancaments per a la contenció dels bestiar durant les actuacions veterinàries i de bicicletes pel desplaçament dels veterinaris i cooperants implicats en el projecte.
El camí de la solidaritat i de la cooperació entre els pobles és la clau per fer entre tots un món millor.